No pirmā acu uzmetiena balti rīsi šķiet tīrs un vienkāršs produkts mūsu šķīvjos. Taču zem to pulētās virsmas var slēpties neorganiskais metāls un dažādi pesticīdu atlikumi
Tie nonākuši tajos audzēšanas un pārstrādes laikā. Zinot, cik reizes rīsus vajadzētu mazgāt pirms vārīšanas, var ne tikai uzlabot to garšu un tekstūru, bet arī veikt būtisku soli aizsardzībai. Ja jums šķiet, ka pietiek ar ātru noskalošanu, speciālisti iesaka rīsus mazgāt daudz rūpīgāk. Apskatīsim, kāpēc balto rīsu rūpīga mazgāšana ir svarīga, kā smagie metāli un pesticīdi nonāk graudos un kā ar vienkāršām metodēm samazināt šo risku ikdienas maltītēs.
Balto rīsu mazgāšana samazina metālu un pesticīdu daudzumu
Speciālisti iesaka augļus un dārzeņus mazgāt tīrā ūdenī, lai noņemtu augsnes daļiņas, netīrumus un pesticīdu pēdas. Tieši tāpat vajadzētu rīkoties arī ar baltajiem rīsiem, kas ir galvenā sastāvdaļa daudzos iecienītos ēdienos, piemēram, arroz con pollo un arroz chaufa. Eksperti iesaka rīsus mazgāt četras līdz sešas reizes vai līdz brīdim, kad ūdens kļūst gandrīz dzidrs.
Šāda rūpīga skalošana palīdz noņemt virsmas cieti, kas padara rīsus lipīgus, kā arī putekļus, piemaisījumus un daļu pesticīdu un neorganiskā metāla (As) atlikumu. Vēl viens efektīvs solis ir iemērkt rīsus vismaz 30 minūtes pirms vārīšanas un izliet šo ūdeni. Šī vienkāršā darbība var vēl vairāk samazināt kaitīgo vielu daudzumu.
Vēl viena metode ir vārīt rīsus lielā ūdens daudzumā — apmēram sešas daļas ūdens uz vienu daļu rīsu — un pēc tam lieko ūdeni noliet kā makaronus. Pētījumi rāda, ka tas var samazināt arsēna līmeni gandrīz par 40–60%.
As un pesticīdu riski rīsos
Neorganiskais As ir smagais metāls, kas dabīgi atrodas augsnē un ūdenī, taču piesārņojums no lauksaimniecības to daudzumu bieži palielina. Rīsi uzņem šo metālu daudz vieglāk nekā citi graudi, jo tie aug applūdušos laukos. Šis minerāls nogulsnējas gan rīsu čaumalā, gan pašā graudā, tāpēc pat pulētajos baltajos rīsos var būt šis metāls.
Papildus tiem baltie rīsi var saturēt šādu izplatītu pesticīdu atlikumus:
– Hlorpirifoss — insekticīda viela, īpaši kaitīga
– Triklazols — fungicīds
– Propikonazols — fungicīds
– Buprofezīns — insekticīds
– Glikofosāts — plaši lietots herbicīds
– Karbendazims — fungicīds
Lai gan šīs ķīmiskās vielas parasti ir sastopamas likumā pieļaujamās robežās, to regulāra uzņemšana ar ikdienas rīsu porcijām var radīt uzkrājošos riskus.
Lasi vēl: Vienkāršs vīna korķa paņēmiens, kas palīdzēs ietaupīt enerģiju mājās
Kā arsēns un pesticīdi ietekmē veselību un padomi uzturam
Ilgstoša to iedarbība var veicināt daudz un dažādas nopietnas problēmas. Pesticīdi, kas saglabājas rīsos pat zemā koncentrācijā, var izraisīt problēmas.
Rīsu mazgāšana un mērcēšana var šķist sīki darbi, taču tie kopā sniedz spēcīgu aizsardzību. Arsēns ir sastopams vēl lielākos daudzumos brūnajos rīsos, jo tie saglabā čaumalu, kurā tas uzkrājas. Nelielos daudzumos ir sastopams arī kviešos, auzās, miežos, kukurūzā un rudzos, tomēr daudz zemākā līmenī nekā rīsos.
Lai samazinātu iedarbību, ir prātīgi dažādot uzturā lietotos graudus, nepaļaujoties tikai uz rīsiem. Šī stratēģija nodrošina gan dažādību, gan lielāku uzturvērtību, gan drošību.
Lasi vēl: Palīdzēju draudzenei, kas viena dzīvo Jūrmalā, bet beigās kļuva tikai sliktāk
No personīgās pieredzes varu teikt — mērcējot rīsus 30 minūtes, mūsu ģimenes maltītes ir mainījušās. Graudi izvārās vienmērīgāk, kļūst gaisīgāki un vieglāk uzņemami Apziņa, ka šis ieradums palīdz samazināt dažādus atlikumus, sniedz mieru ikvienā maltītē.
Bet kā ir ar jums? Cik bieži jūs mazgājat vai mērcējat rīsus? Vai esat pamanījuši atšķirību garšā vai tekstūrā? Dalieties ar savām domām un padomiem — veidosim kopienu, kas rūpējas gan par garšu, gan izvairīties no daudzām problēmām nākotnē.
Dažas papildu minūtes, kas veltītas rīsu mazgāšanai un mērcēšanai, patiesi var mainīt daudz. Nododiet šo informāciju arī draugiem un ģimenei, lai visi varētu baudīt tīrākus un arī garšīgākus rīsus uz sava galda.
Tevi noteikti interesēs
- 7. septembrī Latvijas debesīs parādīsies Sarkanais Mēness: iespaidīgākā dabas parādība pēdējo 10 gadu laikāby Laura Andersone
- Kāpēc sievietēm neveicas personīgajā dzīvē: ģeniāla Zigmunda Freida atbildeby Rinalds Bergmanis
- Kad būs atvasara: sinoptiķi snieguši detalizētu prognozi 2025. gada rudenimby Sandra Vīgante